Öncelikle tüm sevdiklerinizle birlikte geçirebileceğiniz güzel bayramlarımız olsun dileklerimi göndermek istiyorum... Eti seven ama benim gibi kurban bayramında etten biraz uzak duranlar için sağlıklı ve enerji deposu bir tarifle karşınızdayım... Marmaradan yeni çıkmış karidesleri geçen gün sağolsun müşterim getirmiş... Atahan ın tek yediği şey balık olunca belki karides de yer diye.... İlk defa evde yapacaktım bu nedenler karidesler alınır anneye gidilir bir kaç ön araştırmadan sonra başlanır hazırlıklara...
Malzemeler
Yarım kilo karides
Yarım kilo mantar
1 orta boy soğan 7-8 büyük boy sarımsak
2 orta boy domates taze kekik
tuz karabiber
Önce bir tencede su kaynatılır ve içerisine bolca sirke ilave edilir kaynayan suya karidesler konulur 10-15 dakika kaynadıktan sonra süzülür ve en işkenceli kısıma gelinir ayıklma...
Baş kısmından tutulup kopartılır kuyruk kısmını geriye çekince karides açılıyo ve kabukları da hemen soyuluyor...
En çok oyalayan kısmı da zaten buydu... Yaklaşık 45 dk mı aldı şükürler olsun ki Atahan fazla kudurmadı bu evrede... Bundan sonraki kısım sadece 15 dakika sürdü mantarlar yıkandı ikiye bölündü hemen bir derin tavada doğranan soğan ve sarımsak yağda kavrulur içerisine mantarlar atılır ve kavurma işlemine devam edilir..
Mantarların arkasından karideslerde biraz kavrulur ve hemen doğranmış domate ve taze kekik ilave edilir... bu pişirme işlemine başlarken fırınınız yakın ve bir tepsi içerisine yerleştirdiğiniz güveçleride koyun iyice ısınsın 200-210 derece yeterli... Dometesler suyunu çok çekmemesine dikkat edein diycem ama benim gibi ekmek bandırmayı sevenler için tabiki... Mantar ve karideslerin pişmesine çok az kala ocaktan indirilir...
Önceden ısıttığımız güveçlere karışım bir güzel yerleştirilir üzerinede rendelenmiş kaşar ilave edilir ve fırında 15 dakika pişirilir..
Sonuç ekmenğinizi bandıra badıra yiyebileceğiniz afrodizyak etkisi olan güveçte mantarlı kaşarlı karidesler hazır... Ellerime sağlık ben çok çok beğenerek yedim ilk deneyimim ama sonuç oldukça başarılı.... Atahan mı ağzını bile açmadı karidesleri balığa benzetemedi ve yemedi:( Güveç kaplarınız yoksa dert etmeyin ısıya dayanıklı borcamda yada kek kalıbınızda bile pişirebilirsiniz... Denemek isteyen ve zamanı çok olmayanlaa tavsiyem karidesleri ayıklanmış alın :) Mümkünse jumbo boy olmasın küçükler güzeç için daha iyi....