14 Ocak 2013 Pazartesi

BULGURLU SOĞUK MANTI...


Nereye ait tam olarak bilemiyorum ama büyük olasılıkla Adıyaman yada Maraş'a özgü bir yemek çeşidi... Çok besleyici özellikle çocuklar için tam bir  tahıl deposu... Tadı mı? deneyin ve görün...
Malzemeler...
1 adet orta boy soğan
2 su bardağı içli köftelik bulgur
1 su bardağı ince dövülmüş yarma (dövme)
1 yemek kaşığı salça
göz kararı tuz,nane, kırmızı biber

Soğanı incecik rendeleyin (rondadan sakın geçirmeyin pişman olursunuz:) tüm malzemeleri derin bir kaba koyun ve su ile yoğurmaya başlayın.... Ne kadar çok yoğurursanız bulgurlar o derece birbirine yapışacaktır.... Çiğ köfte yapar gibi kollara kuvvet  :) İyice yoğrulan karışımdan misket büyüklüğünde toplar yapıyoruz... Ellerinize yapışmaması için bol bol ıslatın daha rahat oluyor...


Bir tencere kaynamış suya biraz yağ ve çok az tuz atıp misketlerimizi içine  atıveriyoruz... Pişince süzgeçli kaşık yardımıyla servis yapacağınız tabağa alıp soğumaya bırakıyoruz... Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağda kavrulumuş naneli salçayla ile yemeğe hazır hale geliyor... Ben ölçüyü biraz fazla tutup pişirdikten  sonra soğumaya aldığım misketleri derin dondurucuya attım...  İstedğiniz zaman dondurulmuş misketleri buzu hafif çözüldükten sonra kaynar suya bir defa batırıp çıkartın yemeğe hazır hale geliyor... Tavsiye ederim fazla yapın atın derin dondurucuya çünkü çok leziz ama bir okadar  vakit alıyor... İçerisinde yarma olduğu için beleyici değeri çok fazla... Zaten bulgurun farklı bir şekilde işlenmiş halidir yarma kimi yerlerde dövme diyede geçer... Benim bildiğim Keşkek yapımında ve sıcak yaz günleri için soğuk ayrannaş çorbası yapımında da kullanılır, birde benim yaptığım bulgurlu soğuk mantıda...Yarma özellikle barsaklarda oldukça faydalı barsak kanserine yakalanma riskini çok azaltıyor... Tok tutcu özelliğiyle ramazanlarda sahurda da yarma ile yapılan hafif yemekler tavsiye edilir... Yarmanın kaynatılıp suyunu da cildinize sürüp 15-20 dk bekletin   pamuk gibi cildiniz oluyor her cilt tipine uygulanabiliyor... Hem cildiniz güzel olsun hem mideniz... Afiyet olsun...

6 yorum:

  1. Ay çok severim çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yalovaya geldiğinde bizde yeriz canım derin dondurucuda var :) stoklar iyi merak etme::)

      Sil
  2. ayy nasıl güzel olur bende çok severim.. ama bir 3-4 sene olmuştur yapmayalı.. iyi aklıma getirdin..
    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla eski tadları deneyin derim... bilmiyorum ama ben ilk defa yemiştim çok beğendim ve hemen uyguladım...

      Sil
  3. Bir Malatyalı olarak köfteleri görünce bakmadan geçmedim. Biz burada bulgurdan yapılam bu tür yiyeceklere köfte deriz sadece un,su,yrma ve tuz ile yapılan hamurdan belki yüz çeşit yemekler yapılır bende çok severim ama pek beceremem bu yüzden anneme yaptırıp defreze atarım. Blogumda zaman zaman bunları paylaşırım gerçekten çok besleyici ve farklı lezzetler
    http://znurundunyasi.blogspot.com/search/label/MALATYA%20YEMEKLER%C4%B0
    linkimden bakarsan ara ara paylaştığım yemekleri sende oğluşuna yaparsın sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canim ilgine cok tesekkur ederim bulguru ailecek seviyoruz en kisa zamanda ziyaret edecegim blogunu...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...