5 Ağustos 2012 Pazar

SİRON TARİFİ...


Tam net olmamakla birlikte Gümüşhane yöresine ait olduğu bilinen siron süper pratik bir yemek....Tarifi nasıl mı?...  Malzemeler:
 5 adet yufka, yarım kilo kıyma, 4 adet domates, 5 adet çarliston biber, tuz ,pul biber...

Yapılışı ise çok kolay  yeterli sironlarınız önceden hazır olsun.... Orjinalinde yufkalar  tek tek elde açılır saç üzerinde kurutulur ama şehir hayatında bu zor olduğu için bununda pratik yolu var... Hazır yufkalar marketten bir güzel alınır temiz bir bezin üzerine tek bir yufkayı açın.... Sonra yufkayı rulo halinde sarın....


8-10 cm kalınlığında kesip fırın tepsisine koyuyoruz.


Yufkaları 15-30 adet alıp çokça yapabilirsiniz bir defada fırınlayıp cam kavanozlarda uzun süre saklayabiliyorsunuz... Fırınlanmışı hazır olunca zaten gerisi çok pratik...


Kişi sayınıza göre derin bir tepsi seçiyorsunuz  bu menü 4 kişilik... Sironları gevşek gevşek yukarıya bakacak şekilde yerleştiriyorsunuz.... Paşam için kemik suyu kaynatmıştım onu sıcak sıcak sironların üstüne gezdiriyorsunuz... Zor gelirse knorun et bulyon yada tavuk bulyondan da su hazırlayabilirsiniz :)


Sıcak sıcak dökülen et suları sironları şişiriyor... Kontrol edin sert kalmasınlar sonra üzerini ayrı bir tepsiyle kapatın ki buharıyla da sironlar güzel şişiyor.... Gerisi zaten kolay rondo dan geçilmiş biber domates yağda bir güzel kavrulur  pişmeye yakınken kıyma da içine atılır tuz baharat eklenir ve pişirilir.... Pişirilen karışım şişen sironların üzerine eşit şekilde  dökülür... Servis yapana kadar başka bir tepsiyle üzerine kapatıp sofra beziyle de güzelce bir sarın ki sıcak sıcak servis edilsin... Arzu ya göre bu sironu tavuklu , peynirli  aklınıza gelebilecek soslar hazırlayarak da yapabilirsiniz.... Sironların  üzerine şerbet yapıp bol ceviz yada fındıkla tatlısı bile oluyor çok hafif ve lezzetli denemenizi tavsiye ederim.... Bizim sironumuz kıymalı oldu yanında hafif sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz...Eşim öyle çok seviyor....


Annemden öğreneceğim daha çok şey var ..... Ellerime sağlık  çok da güzel oldu.... Yaparsanız size de afiyetler olsun efendim...



15 yorum:

  1. Değişik,pratik,lezzetli bir tarif.Denenecekler arasına girdi bile.Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim... Deneyip lezzetine bakinca süpermis diyeceksiniz...

      Sil
  2. deişik bir tarif , paylaşım için teşekkürler...
    Afiyet bal şeker olsun sizlere :)

    YanıtlaSil
  3. Ben de bugün yufkacı da görmüştüm sironu hazır kızartılıp paketlenmiş olarak satılıyordu.Nedir acep diye merak etmiştim.Tevafuk işte sizin yazınıza denk geldim.Böylelikle öğrenmiş oldum.Denemekte fayda var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet haklısınız bende görmüştüm temiz bildiğiniz bir yerse süper alın evde uzunca süre saklayabiliyorsunuz. acil durumlar için cankurtarıcı...

      Sil
  4. Yufka ile yapılan herşey çok rahat oluyor.Bu da çok güzel bir seçenek,teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  5. çok değişik bir tarif olmuş ama görüntü şahane ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim sizin yaptıklarınız yanında sadece ufak birşey...

      Sil
  6. kayınvalidemlerde çok yapar bunu.Ziron derler onlar.Üzerine yoğurt ve yağ döküp yerler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yoreye gore degisiyor isimleri annemlerde slör diyor....

      Sil
  7. Tarif çok güzele benziyor hemen deneyeceğim inşallah çok güzel yaparım. Çok pratik. Pratik yemekler benim favorim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kurusunu uzunca bir süre sağlayabilmek de avantaj

      Sil
    2. Evet kurusunu uzunca bir süre sağlayabilmek de avantaj

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...