16 Nisan 2016 Cumartesi

BÜYÜK İTALYA TURU (TORİNO-MİLANO-BERGAMO-VENEDİK) 1


Blog dediğin  günlüktür ama yoğunluktan blog neredeyse amacından uzaklaşır oldu... Ocak şubat mart devre sonu derken eşimle ikimiz beyinleri resetlemek için  bir yurt dışı turu daha  yapalım dedik...Daha  önceki yurtdışı turlarmızı ve  deneyimlerimizi burada , buradaburadahatta burada ve burada anlatmıştım... Tur şirketi olarak  tercihimizi yine prontotour dan yana yaptık ve harika bir rehberle tanışma fırsatını yakaladık...Sabah erkenden ülkeden ayrılıp ilk durak Torino dan başladık tura...

Torino (IPA: [toˈriːno], Piyemonte dilinde: Turin) Kuzey İtalya'da Piyemonte bölgesinin ve kendi ismin taşıyan Torino ili'nin başşehri olup, Alpler ile çevrili olan Po Nehri'nin sol kıyısında konumlanır.
Torino, İtalya'nın kuzey-batısında bulunan bir kentidir. Torino adı Keltcede "dağlar" anlamına gelen Tau sözcüğünden  gelmektedir. İtalyanca'da Torino sözcüğü "küçük Boğa" olarak tercüme edilebildigi için, şehrin flamasında boğa  resmi bulunur.(kaynak wikipedia..



Hani hep bulmacalarda çıkar ya iki harfli İtalya da  bir  nehir işte size Po nehri...


Torino Pallazzo  Madama  arkasinda- ortacağlara  özenti yapilmis  bir şato




Gezerken enerji lazım Torino da Grom dondurmadan mutlaka yemelisiniz neden mi %100 organik dondurma ama gerçekten harika bir lezzet.. Dondurmadaki ilk sırayı Torino da Grom aldı ikinci sırayı Çanakkale de sahil de Doğan Pastanesinin dondurması...



Diğer enerji verecek şey  iste adını unuttuğum bu butik pastanede ki makoranlar...İçeride aksi bir teyze varsa bilin ki doğru adrestesiniz:)



Torino "Palazzo Reale (Kraliyet Sarayi)" İtalya dünya mirası listesinde...


Torino Piazza San Carlo









Torino da caddeler buram buram tarih kokuyor...

Turla değil kendiniz  gezmek isterseniz aşağıdaki yazıyı okuyun lütfen...

Mutlaka Görülmesi Gerekenler: Torino'nun Eiffel Kulesi olarak bilinen Mole Antonelliana, Palatine Kuleleri, Museo dell'Automobile, Superga Bazilikası, Egizio Müzesi, Savoy Kraliyet Sarayı Kompleksi, Duomo.
  • 1491–98 yılları arasında inşa edilen Turin Katedrali (Duomo) Roman katolik kiliseleri arasında önemli bir yere sahip. Şehrin sembollerinden olan kiliseye giderek Torino şehir turuna başlayabilirsiniz.
  • Yarı Roma kökenli olarak tanımlanan eski şehir kapısı Palatine Kuleleri, M.Ö. 1.yüzyılda inşa edilmiş. Dünyanın en iyi korunan tarihi şehir kapılarından biri olma özelliğine sahip.
  • 167 metre yüksekliğindeki Mole Antonelliana İtalyan Mimar Alessandro Antonelliana tarafından tasarlanmış. Binanın içindeki asansörle kulenin tepesine çıkarak Torino şehrini seyredebilirsiniz. Mole Antonelliana'nın içerisinde yer alan Sinema Müzesi Avrupa’nın en büyük sinema müzesi olarak biliniyor.
  • Mole Antonelliana Kulesi'nden sonra şehrin manzarasını izleyebileceğiniz diğer adres Superga Tepesi. Bu noktadan Alpler'in karlı tepeleri, şehrin tüm saray ve kiliseleri bir kartpostal gibi görünüyor. Tepede yer alan Basilica Superga ise 18.yüzyılda, Barok geç dönem stili ile inşa edilmiş.
  • 16. Yüzyılda inşa edilen Savoy Kraliyet Sarayı 17.yüzyılda Barok mimar Filippo Juvarra modernize edilmiş.
  • Kilise bodrumunda sergilenen Meryem heykeli ve Romanesk çan kulesi, Barok mimarisi stili kubbeleri, Neoklasik ve Gotik stili iç dekorasyonu ile Santuario della Consolata Kilisesi mutlaka görülmeli. 
  • Egizio Müzesi, dünyanın ikinci önemli Eski Mısır hazineleri koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. 
  • 200’e yakın araba koleksiyonunun sergilendiği ve dünyanın en eski ve en büyük 10 otomobil müzesinden biri olan Torino Otomobil Müzesi kesinlikle görülmeye değer. (kaynak jobiroo.com)..


Durmak yok yola devam diyoruz ve Milona ya geçiyoruz...


Milano (Milano lehçesinde Milan), kuzey İtalya'da bulunan Lombardiya bölgesinde kendi ismini taşıyan Milano ili'nde bulunan bir şehir ve ve bir komündür. Milano Lombardiya bölgesinin ve Milano ili'nin başkentidir.
Milano komünu nüfusu 1.310.000 kisi olup 2.370 km2'lik alanı ile (Roma'dan sonra) İtalya'nın ikinci buyuk nüfuslu komunudur. Milano çok büyük bir şehirleşmiş metropoliten bölgenin merkezindedir. Bu metropoliten bolgenin yuzolcumu Italya'da en buyukdur. Nüfus bakimindan Milano metropoliten alan nüfusu yaklasik 7.400.000 kisi olup Avrupa'nin en buyuk metropoliten alanidir.[1]
Milano İtalya'nin ve Avrupa'nın en gelişmiş ve en zengin şehirlerinden biridir. Otomotiv ve moda sektörü şehrin en önemli gelir kaynağıdır. (kaynak wikipedia)





Milano - Galleria Vittorio Emanuele II
Sağda solda Versace prada gucci LV cannel neredeysetüm ünlü markalar burada... Hani bizde ürünler yerinde ucuzdur derler ya  işte yanıldığınız yer Milano dur :) Sadece indirim zamanlarında  ciddi ucuzluklar oluyormuş yoksa diğer zamanlarda bizim ülkemizdekilerin 3
-4 katı fiyatları var...Yani biz inidirim zamanını kaçırmışız üzülmeyin Napoli alışveriş için çok uygun paranızı  hemen harcamayın:)








Şehrin merkezinde dünyanın en büyük Gotik tarzdaki katedrali olan Duomo di Milano,





Milano - Sforza Kalesi giriş kulesi...





Milano - Sempione Parkı arka Sforza Kalesi..
Milano'nun 15 km kuzeyinde bulunan Monza şehri otomobil sporları pistine sahiptir. Ülkenin en büyük spor klüplerinden olan AC Milan ve Inter Milan bu şehrin takımlarıdır. Ayrıca Expo 2015'e de ev sahipliği yapmıştır.




Dalgalan sende  şafaklar gibi ey nazlı hilal... Bulurum İtalyada da olsa  seni bulurum..



Bu da  muz cumhuriyeti :)) benden kaçmaz...




Konaklamak için Milano dan Bergamo ya geçtik pilimiz neredeyse  bitmişti hazır  Türk kahveleri imdadımıza yetişmişti...Deliksiz uyumak bu olsa gerek... Bu arada uzun turlar yapacaksanız mutlaka takviye vitamin hapları bulundurun bol bol  da cep ıslak mendil :)




Bergamodan sabah erken ayrılıp Venedik e doğru yola çıktık...



Kısa bir tekne turu ile Venedik e ulaştık Venedik anlatılmaz yaşanır derler evet aynen öyleymiş..
Venedik (İngilizceVenice /ˈvɛnɪs/; İtalyancaVenezia [veˈnɛttsia], tarihi ismiVinegia; Venetian: Venexia [veˈnɛsja]; Latince:VenetiaeSlovenceBenetke), kuzeydoğu İtalya'da birbirinden kanallarla ayrılmış ve köprülerle bağlanan 118 adanın üzerine kuruludur. Şehir, kıyı şeridi boyunca uzanan Venetian Lagoon bataklığında, Po ve Piave nehirlerinin deltaları arasına kuruludur. Venedik doğal güzelliği, mimarisi ve sanat eserleri ile ün yapmıştır. Bu şehir bütünüyle, deniz kulağı da dahil,Dünya Mirasları listesindedir.
Venedik, Veneto bölgesinin başkentidir. 2009 yılında Venedik komününde 270,098 kişi yaşıyordu (bu nüfusun 60,000'i tarihi Venedik şehrinde, 176,000'i Mestre ve Marghera şehirlerinde, 31,000' ise deniz kulağı üzerindeki diğer adalardadır). Padua ve Treviso şehirleriyle birlikte oluşan Padua-Treviso-Venedik Metropolitan Bölgesi (PATREVE)'nin toplam nüfusu 1,600,000'dir. PATREVE herhangi bir özerkliği bulunmayan, sadece istatistiksel bir bölgedir.
Venedik ismi, milattan önce 10. yüzyılda burada yaşayan Veneti insanlarınan gelmektedir. Ayrıca şehir eskiden Venedik Cumhuriyeti'nin başkentiydi. Venedik "La Dominante", "Serenissima", "Adriyatiğin Kraliçesi", "Sular Şehri", "Maskelerin Şehri", "Köprülerin Şehri", "The Floating City", ve "Kanallar Şehri" olarak bilinir. Luigi Barzini The New York Times Gazetesi'nde Venedik'i "kuşkusuz bir insan tarafından yapılan en güzel şehir" ayrıca Times Online Gazetesi de "Avrupa'nın en romantik şehri" olarak tanımlamışlardır.
Venedik Cumhuriyeti Ortaçağlar ve Rönesans dönemi boyunca denizlerdeki en önemli kuvvet olduğu kadar 13. yüzyıldan 17. yüzyılın sonlarına kadar sanatın ve ticaretin merkeziydi. Tarihi boyunca, özellikle Rönesans Döneminde, birçok sanatsal hareket olmuştur. Venedik tarihi boyunca senfonik müzik ve operanın gelişiminde önemli rol oynayan, aynı zamanda Antonio Vivaldi'nin doğduğu şehirdir.(kaynak wikipedia)


Ahlar köprsü: Mahkumlar zindana giderken bu köprüden geçermiş hoş zindandan sağ çıkanda pek olmazmış...





SAN MARCO MEYDANI (PİAZZA SAN MARCO)


San Marco Meydanı, Venedik’in en ünlü meydanıdır. Dünyanın en güzel meydanlarından biri olarak kabul edilen bu meydanın etrafında Procuratie Nuove, Procuratie Vecchie ve Ala Napoleonica ile çevrilidir. Venedik gezilecek yerler listesinin başında yer alan bu meydanın en görkemli yapıları meydanla aynı ismi taşıyan San Marco Bazilikası ve Torre dell’orologio isimli saat kulesidir. Napolyon’un “Avrupa’nın resim odası” olarak nitelendirdiği bu meydan 500 x 1000 metre ölçülerindedir.
Venedik’in en alçak noktalarından biri olan San Marco Meydanı, Ekim – Mart aylarında acqua alta adı verilen suyun yükselmesi durumu nedeniyle ziyaret edilemeyebilir. Tarihe tanıklık eden bu alan günümüzde festivaller, konserler ve çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin dini ve politik merkezi olarak da kabul gören bu meydanda turistlere hitap eden dükkanlar, kafe ve restoranlar da bulunmaktadır. Şehrin en lüks otelleri ve moda markaları da burada bulunabilir.(kaynak  gezipgordum.com) 99 metre yükseklikteki Aziz Mark’ın Çan Kulesi,




San Marco Bazilikası

9. yüzyılda yapılan San Marco Bazilikası şehrin en önemli yapılarından biri. “Altınların Kilisesi” olarak da bilinen yapının Ayasofya Müzesi dikkate alınarak yapıldığı biliniyor. (amcamda kadraja girmiş yeşil kemeri ve pembe gömleği ile beni ve bazilikayı geride bıraktığı için kocaman bir alkış:)


Bu resime dikkatli bakmanızı isterim. Bazilikanın giriş kapısının sağındaki süslemelerde Osmanlı figürleri dikkatinizi çekecektir. Hikayeye göre Aziz Marcus’un naaşını müslüman görevlilerden saklayabilmek için müslümanların pek arasının olmadığı domuz etinin arasına saklamışlar ve böylece naaşı çalmşlar birde çalma işini duvara işlemişler...













Şehir giderek batıyor mu evet batıyor çünkü çok fazla turist geliyor etrafta çok fazla tekne turları var gel gite neden oluyorlar vs bu   kulede eğilen kulelerden birisi


Venedik e yolunuz düşerse mutlaka Metropole otelin lobisine girin tam karşınızda 2. Selim in orjinal resmi ile karşılacaksınız izin alıp fotoğrafını çektim flaş kullanmadım ama resmi ışıklandırma sisteminden dolayı fotoğraf böyle çıktı...



Venedik diyince akıllara sular şehri gondollar maskeler gelsede atlanılmaması gerek birşey  var ki  o da Murano camı... Murano adası cam sanatıyla ünlü bir ada olup buradaki camlar tüm dünya ülkelerine  gönderilmektedir...


Murano  adasında  cam üfleme ustası bize harika bir  gösteri yaptı...




Akarsuların getirdiği alüvyonlar gel gitler nedeniyle bazı yerler de sular çekilirken bazı yerlerde sular yükselmekte. Bu manastırda kaderine terk edilmiş sulara teslim olmuş...



Ve Burano adasındayız...Bütün evler rengarenk tam bir renk cümbüşü...Neden mi evler  renkli eskiden denizciler evlerini ayırt edebilmek için böyle bir yönteme  başvurmuşlar...Ayrıca bu ada  dantelleriyle ile ün yapmış ama ne  yalan söyleyim bizim ülkedeki dantellerin yanında venedik danteleri o kadar sönük ki anlatamam... Bazamın altındaki çeyizden kalma dantelleri oraya  götürsem bir dükkan açsam acayip kazanırım hani venedike ne iş yaparım derseniz toplayın tüm sülalenizdeki dantel örtük falan vallahi köşe olursunuz benden söylemesi... Küçük bir tepsi örtüsü beyaz iş bir iki motif fiyatı 300-350 tl arası gerisini siz düşünün...Paraların hesabını yapar gibi gördüm sizi:)








Sulara yenik düşen bir kule daha... Ne kadar daha ayakta kalır Venedik ve diğer adalar bilinmez ama benim favorim Burano adası...Venedik ve diğer adalard
a  ne  yenir ne içilir derseniz herhalde gittiğim diğer ülkeleri kıyaslarsak tek aç kalmadığım ülke İtalya... Makarna pizza deniz ürünleri kahve çeşitleri tatlıları pastaları bizim damak tadımıza uzak değil nasıl olsun ki zaten hepsini araplar dan Hindistan dan Osmanlıdan almışlar... Evet lahmacunu evirin çevirin alın size pizza... Bizim anneannelerimizin yaptığı erişte makarna dediğimiz kesme makarnaları da almışlar..Hatta kahve çuvalları ilk Osmanlı aracılığıyla Viyana seferinde oraya geçmiş ama onlar pek değerini bilmemiş sonra İtalyanların eline geçmiş kahve çuvalları ve adamlar kahveyi dünyaya tanıtan ülke şu anda ...Demek ki neymiş birşeyin elinde olması önemli değil önemli olan onu iyi pazarlayabilmek miş... Gıdadan arabaya tekstilden parfüme e kadar herşeyde marka olmaları tesadüf değil diye düşünüyorum...

Gezinin devamı bir sonraki postta...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...