17 Nisan 2016 Pazar

BÜYÜK İTALYA TURU 2 ( FLORANSA-PİSA-SAN GİMİGNANO-SİENA -ROMA)


Büyük İtalya Turunun 1. bölümünü BURADA anlatmıştım...

Üçüncü günümüzde Rönesansın doğduğu şehire Floransa ya geçtik...
Floransa (İtalyanca: Firenze), İtalya'da bir şehirdir. Kuzey İtalya'daki Toskana bölgesinin başkentidir ve kendi ismini taşıyan ilinmerkezidir. Kısa bir dönem, İtalya Krallığı'na da başkentlik yapmıştır.
Şehir, içinden geçen Arno Nehri çevresinde kurulmuştur. Çevresindeki yerleşim alanlarıyla beraber yaklaşık bir milyona yakın nüfusa sahip olan şehir, geçmişte olduğu gibi bugün de İtalya ve Avrupa'nın önemli ticaret merkezlerinden biridir.
Bunun yanı sıra İtalyan Rönesansının doğum yeri olarak bilinen Floransa, kültürü ve mimarisiyle dünyaca ünlü bir turizm kentidir. Şehirde önemli sanat galerileri ve müzeler bulunmaktadır. Leonardo da Vinci ve Michelangelo bu tarihi şehirde yetişmiş dünyaca ünlü sanatçılardır. Yine ünlü yazar ve şair Dante Alighieri bu şehirde yaşamış ve ilham almıştır.
1520’li yıllarda, Nicollo Machiavelli (1469 – 1527) Floransa tarihini ilk defa kitaplarında anlattığı için Floransa’nın tarihi şu an oldukça iyi bilinmektedir. Nicollo Machiavelli, Medici ailesinin özel isteği üzerine “Istorie fiorentine” kitabını yazmış, ardından da 1525 yılında VII. Clemens olarak bilinen Papaz Guilio de Medici’ye bu kapsamlı eserini takdim etmiştir. Machiavelli, henüz gençlik yıllarında ülkesinin tarihi hakkında kitaplar yazmaya başlamıştı ve ilk kitabı Decannale dir. Buna benzer tarihi eserler verdiği için Machiavelli, ilk tarihçilerden birisi olmuştur.(kaynak wikipedia)





Floransa Duomo - Santa Maria del Fiore Katedrali Bu kadedralin en önemli özelliği mimari açıdan o kubbenin o kadar geniş çaplı bir yapıya oturtulması ve kubbenin birleştirilmesi...Uzaktan bakıldığında ince uçlu bir kalemle ve cetvelle çizilmiş gibi dursa  da yaklaşınca harika bir mimari yapı karşınıza çıkıyor...




Duomo Katedralinin karsisindaki Vaftizhane’de yer alan bronzdan, üzeri altın kaplamalı kapı, “Cennet Kapısı”. Michaelangelo görüp  etkilendigi için “Burasi Cennet’in kapisidir” demis ve ismi de öyle kalmis.
Üzerinde kabartma resimler var, peygamberleri ve hayat hikayelerini tasvir ediyor. Bu kapı orjinalinin kopyası, orjinali ise Duomo Katedrali Müzesinde.




Floransa'da Arno Nehri uzerinde Ponte Vecchio : (Türkçe anlamı "Eski Köprü"dür.)Arno Nehri üzerinde bulunan, Floransa'nın en meşhur köprüsüdür. Nehrin en dar kısmında yer alan Ponte Vecchio 14. yüzyılda tamamlanmıştır. Köprünün üzerinde çok sayıda hediyelik eşya dükkânı vb. diğer küçük dükkânlar bulunmaktadır. Benzeri Bursa'da Irgandı Köprüsü'dür.(kaynak wikipedia)



Floransa Piazza Signoria meydanında ki bu saat kulesini hatırlayanınız oldu mu bilmem.şimdi  üst fotoğraftaki balkona bakın, sandalyeye bağlı bir müfettişin Dr Lecter tarafından aşağı itilip infaz edildiği sahne ve HANNIBAL filmi evet o sahne burada çekilmiş...






Bu  küçük cafe de Doktor Lecter ın zırt pırt oturp kahve içtiği mekan. Ben geleceğim için kapatmış:) Bıkmadan defalarca izleyebileceğim bir eserdir Hannibal...Kaba kuvvet kullanmadan insan beyninin neler yapabileceğini bize öğreten bir  film tabi siz bu filmdeki iyi şeyleri örnek alın yoksa  beyin kızartmasının tadına falan bakmayın  :)







Floransa da ne yenilir ne içililir derseniz pizza ve makarnanın haricinde Floransanın meşhur yemeği olan ribollita  ki bizdeki bildiğin karalahana çorbası..Aynısı fasülyesine kadar koymuşlar... 








Floransa Santa Croce Bazilikası







Floransa Pitti Sarayı nda dinlenen Türkler...




Floransa da gün bittiğinde bizde bitmeyen enerji ile  konaklayacağımız Montecatini  kasabasına varıyoruz.




Sabah kahvaltılarında peynir zeytin adeti olmayan İtalya da bunlara hasret kaldıysanız akşam şarap söyleyin yanında peynir tabağı isteyin peynire gerçekten doyuyorsunuz (zeytine de :)



4. Günümüzde Pisa kule doğru yola çıktık






Pisa Kulesi, İtalya'nın kuzeyindeki Pisa şehrinde Piazza dei Miracoli'de (İtalyanca Mucizeler Meydanı) yer alan ve 1063-1090 yıllarında yapılan şehir katedralinin çan kulesi, ana yapıdan ayrı olarak 1173'te yapılmıştır.
Kule üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden meydana gelmiştir. 56 metre yüksekliktedir. Üzerine 294 basamaklı bir merdivenle çıkılır. En üstteki çanların bulunduğu 8. kat silindir biçimindedir.
Pisa Kulesi bitirildiği tarihten itibaren güneye doğru eğilmeye başlamıştır. Bunun sebebi temeldeki yumuşak zemindeki bir çökmedir. Günümüzde, kulenin tepesinden güney yönünde aşağı sarkıtılan bir çekül 4,3 metre açığa inmektedir. Ancak yapının ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel dairesinin içinde kaldığı için kule devrilmemektedir. Kule her yıl milimetrenin onda yedisi kadar (100 yılda 0,7 cm) eğilmektedir. Kulenin şu andaki eğimi 5,5° kadardır.
Kule, Pisa'nın gücünün ve zenginliğinin bir sembolü olarak Cenova ve Venedik'e rakip olarak yapılmıştır.

Galileo'nun, bütün cisimlerin aynı hızla ve aynı fizik kanununa uyarak düştüklerini farklı ağırlıklardaki iki top güllesini bu kuleden aşağı bırakarak gözlemlediği iddia edilmiştir. Bilginin kaynağı Galileo'nun bir öğrencisi olmasına rağmen bu iddia geniş çevrelerce bir efsane olarak kabul edilir.
Kule 1990-2001 yılları arasında onarım için kapalı tutulmuştur.
Bulunduğu zemindeki çökme nedeniyle yıkılma aşamasına gelen İtalya’nın ünlü Pisa Kulesi, 20 milyon sterlinlik projeyle kurtarıldı. Birkaç yıl içinde yıkılacağı uyarısında bulunulan kule, proje kapsamında yapılan 45 cm’lik bir düzleştirme çalışmasıyla eski haline getirildi.(kaynak wikipedia)   Burası 5,5 şiddetinde bir depremde yıkılırmış



Pisa kulesi yıkılmadan ayrılalım dedik bir sonraki durak San Gimigniano ki ben buraya bayıldım...San Gimignano, merkezi Italya'nin Toskana bölgesinde Siena ili'ne bagli bir komun ve etrafı surlarla çevrili, çok iyi korunmuş olan bir Ortaçağ kasabasıdır.
"Ortaçağın Manhattanı" olarak adlandırılan yerde 12. ve 13. yüzyıllarda yapılmış olan kulelerden günümüze dek 14 tanesi ayakta kalabilmiştir. Sehir 18. ve 19. yüzyılda gerilemekle beraber 14. yüzyıl ikinci yarisindaki gorunusunu korumaktadir. Beldeninin tarihi merkezinin tipil Ortacag mimarisi ve gorunusunu korumasi dolayisiyla San Gimignano UNESCODünya MiraslarıItalya listesinde bulunmaktadir. (kaynak wikipedia)






Bir sonraki durak San Gimignano ki ben buraya bayıldım...





















Peynir bunlar peynir....





Bir sonraki durak ise Siena.
Siena, orta İtalya'da Toskana bölgesinde bir şehirdirSiena İlinin de idari merkezidir.
Siena'nın tarihi şehir merkezi, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmıştır.
Siena İtalya'nın en çok turist sayıda çeken şehridir; örneğin 2008de 163.000 kişi yabancı turist şehri ziyaret etmiştir.[1]
Siena şehri özel yörel mutfağı, şehirde bululan sanat eserleri ve müzeler ve şehirin ortaçağlar görüntüsü ile çok iyi bilinmekle beraber şehirdeki Piaza del Campo meydanı ve bu meydan etrafında geleneksel olarak her yıl şehir mahalleleri arasında yapılan at yarışlarıyla (Palio) ile çok ünlüdür.

 Siena Katedrali ortaçağ Roma Katolik kilisesidir. Katedralin Üst ortasında bulunan yuvarlak camlı kısımın üzerinde Hz. İsa'nın son akşam yemeği tablosu da var fakat bu sadece içeriden görülebiliyor. Ayrıca Sienna'nın sembolü olan kurt-kadın simgesini kathedralin her yerinde görmek mümkün.




Siena nın meşhur Salyangoz mahallesi...
























Roma ya  doğru yol alırken otobüsün perdesiyle başım belaya girmişti sağolsun eşim bunu da kaçırmadı:)

veeee Roma.......
Roma (Türkçe telaffuz: [ˈroːma]) veya Roma komünü, İtalya'nın, Lazio bölgesinin ve aynı zamanda Roma ilininbaşkentidir. Roma hem şehir hem de özel komün statüsü taşır. Tiber ve Aniane nehirleri arasında ve Akdeniz'e yakındır. Yaklaşık 2.7 milyon nüfuslu şehirde, Katoliklerin ruhani lideri Papa'nın yaşadığı bağımsız devlet Vatikan da yer almaktadır. Bu sebeple Roma'ya bazı kaynaklar tarafından iki devletin başkenti de denilmektedir.
Roma, İtalya'nın en kalabalık şehri ve 1285.3 km²lik yüzölçümüyle Avrupa'nın en geniş yüzeye yayılmış başkentlerinden biridir. MilanoNapoliTorinoBolonyaPalermoCataniaFloransaCenova ve Bari'nin toplamından daha geniş bir yüzölçümüne sahiptir. Roma Büyükşehir'in toplam nüfusu 4 milyondur.
75 milyar avroluk gelirle İtalya'nın toplam milli hasılasının %6.5'ini tek başına kazanır.
2800 yıllık şehir, sırasıyla ve resmi adlarıyla; eski Roma'nın yani Bizans'ın, Roma Krallığı'nın, Roma Cumhuriyeti'nin,Roma İmparatorluğu'nun, Papalık Yönetiminin, İtalya Krallığı'nın ve İtalya Cumhuriyeti'nin merkezi ya da başkenti olmuştur. (kaynak wikipedia)


Roma daki Koleyzum gerçekten büyüleyici...
İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen Kolezyum bir arenadır. Usta bir komutan olan Vespasianus tarafından MS 72 yılında yapımına başlandı ve MS 80 yılında Titus döneminde tamamlandı. Daha sonraki değişiklikler Domitian hükümdarlığı zamanında yapılmıştır.

Kolezyum'un içi
[1] İmparatorlar burada Roma halkını eğlendirmek için ve biraz da kendi eğlenceleri için gladyatör dövüşleri düzenlerdi. Bunlardan başka pek çok halk gösterileri, taklit deniz savaşları, hayvan avcılığı, infazlar, meşhur savaşların yeniden canlandırılması, klasik mitolojiye dayanan dramalar olurdu. Kolezyum daha sonra barınma yeri, iş dükkânları, dini kışlalar, istiham, taş ocağı, Hıristiyan türbesi olarak çeşitli amaçlarla kullanıldı. Asıl adı Arena iken, sonradan, girişteki heykelin adını aldı. 7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri seçildi.(kaynak wikipedia)










Trevi ÇeşmesiAşk Çeşmesi olarak da bilinmekte olup ortasında Neptunus(Poseidon), solunda Ceres (Demeter) ve sağında Salus (Hygieia) heykelleri vardır. Ziyaret eden insanlar dilek dilemek için çeşmeye arkalarını dönüp, omuzları üzerinden çeşmeye doğru para fırlatırlar ki günde ortalama 3.000 eur para atılmaktaymış ve bunların hepsi kızıl haç a  gidiyormuş...Ben mi tabiki dilek falan dilemedim :) Hıdrellezi bekliyorum :)
Trevi Çeşmesi (İtalyanca: la Fontana di Trevi, Türkçesi Üçyol ÇeşmesiAşk Çeşmesi olarak da bilinir), Roma'da Poli Sarayı'nın bir kenarına Nicolò Salvi tarafından Klasik ve Barok karışımı olarak yapılmış, dünyadaki en ünlü çeşmelerden birisidir. Üç yolun kavşağında bulunduğu için Trevi adı konulduğu varsayıldığı gibi, üç yeraltı su yolunun bu noktada toplanmasının isminin nedeni olduğu iddiası da vardır.

Görünüm[

Trevi Çeşmesinin genel ifadesi “deniz”dir. Denizkabuğu şeklinde bir at arabası, arabayı çeken denizden çıkan kanatlı atlar ve arabada bulunan mitolojik deniz tanrısı, görünümün konusunu oluşturmaktadır. Heykel ve mimarî çok güzel bir biçimde kaynaşmıştır.(Wikipedia)

Devlet içinde devlet olur mu demeyin oluyormuş... Vatikan...








Vatikan, ya da Vatikan Şehir Devleti, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hıristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan devlet. Yerleşik nüfus 930 civarındadır. Fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan bu nüfus turistlerle 1.500'ü aşmaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla kaplıdır ve kameralarla izlenmektedir. Dünyanın yüzölçümü olarak en küçük ülkesidir. Mutlak monarşiye dayalı bir yönetim uygulanır. Devlet başkanı olarak Papa'nın sözleri yasa hükmündedir. Papa, hem devlet başkanı, hem de Katolik mezhebinin ruhani lideridir. Katolik kilisesinin genel başkanı, Vatikan Devleti'nin de başkanı olur. Papa yasama, yürütme ve yargının da başkanıdır. Vatikan'ın, 100 kişilik İsviçre vatandaşı ve Katolik olması şart olan geleneksel giysili muhafızlardan oluşan küçük bir ordusu vardır.


 Michelangelo'n un dört büyük eserinden birisi olan Pietà, kucağında ölü İsa Mesih'i tutan Meryem Ana heykelidir ki bu eser Vatikanda sergilenmektedir...



İspanyol Merdivenleri ve merdivenlerin bulunduğu Piazza di Spagna (İspanyol Meydanı)






Fontana della Barcaccia










Enerji lazım denizden babam çıksa yerim derseniz zaten ülke olarak doğru adrestesiniz...



Castel Sant Angelo...(melekler kalesi)






Navona meydanı



Panteon: Tüm tanrıların tapınağı diyorlar...






Vittorio Emanuele II Abidesi






Santa Maria in Trastevere...




Pizza ve makarnanın neredeyse her çeşidini yedim,  herhalde uzun bir süre bunları  yemem...:)

Yazının devamı bir sonraki postta....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...