4 Ekim 2015 Pazar

TATİLDEN KESİTLER VOLUME 1 ESKİŞEHİR


Yaz tatilini benim gibi eylül ortalarında yaşayanlardan mısınız bilmem ama tercihiniz Akdeniz ise gerçekten doğru bir zamanlama.. 
Yalova dan ayrıldiktan 2 saat sonra fırtına sel almış Yalova yi video ve resimleri görmesem zor inanirdim ama öyleymiş....Rezervasyon son iki yıldır gittiğimiz aynı oteldi.Bagimlilik yaptı bu yılda aynı yere gitmeye  karar verdik...Atahan ile ilk uzun yolculugumuz olacaktı zira bundan öncekileri küçük olduğundan uçakla yapmıştık. .Uzun yolculuğu da pek sevmiyoruz aslında. .İlk durak Eskişehir di orada eşimin büyük halasini ziyaret ettik birgece konakladik bütün Kuzenler eşleri çocukları harika keyifli bir aksam geçirdik...Halamiza gitmeden gün kararmamisken meşhur Sazova parkini ziyaret ettik..



Bunda gerçekten Eskişehir belediye başkanı ve ekibi mükemmel çalışıyor. ..harika bir park yapmışlar ki gerçekten görülmeye değer. ...Atahan kuzunun ilk tren macerasiydi çok ama çok heyecanlıydi. ..Sazova park gerçekten cennetten bir köşe gibi bol bol  yeşillik var etrafta çocuklar harika bir şekilde yuvarlaniyorlardi akşam evime gidecek olsam bende yuvarlanacaktim. ..



Masal kahramanlarının arasında zaman hızla akıp geçiyordu Paris teki Disneyland in çok çok ufak bir kısmı dizayn edilmiş umarım bu geniş alana Disneyland dan daha güzel şeyler olur benim güzel ülkemde. ..



Ertesi gün Eskişehir den ayrılırken yağmur bulutları da pesimizden geliyordu neyse ki sadece takip ediyordu yagmurlarini bırakmiyordu

Eskişehir den Antalya ya yol alırken zamanin nasıl geçtiğini pek anlamadik aslında çünkü Atahan paşa bizi sandigimiz kadar yormadi ve koltuğundan neredeyse hiç kalkmadi kemerini cikartmak istemedi...Burdur  Antalya arasında yol üstünde harika bir yeraltı mağarası var...İNSUYU mağarası. ..
İnsuyu mağarası, Burdur il merkezine göre güneydoğuda 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Mandıra köyü sınırları içerisindedir. Uzunluğu 597 m ve en geniş yeri 80 m dolayındadır. Birbirine bağlı 9 boşluktan oluşur. Boşluk yanaklarında birikmiş sular gölcükler oluşturmuştur. Gölcükler mağara tabanından geçen karstik bir yer altı akarsuyu ile birbirine bağlıdır.




Mağara yatay olarak uzanır ve hidrolojik olarak kaynak özelliği taşımaktadır. Yani aktif olup çok dönemli oluşum özelliği taşımaktadır. Jura-Kretase yaşlı kireçtaşları içerisinde oluşmuş bulunan mağara aynı zamanda kırık hatlar üzerinde bulunmaktadır. İnsuyu mağarasının suları aynı fay üzerinde ve kuzeyde bulunan Kızılin mağarasından gelmektedir. Doğu-Batı ve Kuzey-Güney yönlü fay hatlarının kesişme yerinde bulunan mağara ağzından çıkan kaynak suları mağara üzerinde traverten düzlükleri oluşturmuştur.

İnsuyu mağarasında; karstik yapının zamanla erimesi ve aşınması sonucunda mağara içinde sarkıt ve dikitler meydana gelmiştir. Ayrıca girintili çıkıntılı çeşitli yönlere açılan dehlizler bulunmaktadır.

Sarkıt ve dikitlerle kaplı mağaranın girişindeki bir faydan çıkan karbonatlı maden suyu mağara içindeki küçük bir yer altı deresinin suyuna karışmaktadır.. (kaynak vikiped)


u

Disarisi çok sıcakti mağaranın kapısına yaklasinca sanki soğuk hava deposunun önüne gelmiş gibi bir akım sizi karşılıyor önceden almış olduğum önlemler sayesinde donmaktan kurtulduk Atahan ile ben üstümüze birseyler giyip öyle girdik mağaraya. ..Babamız aslan kral olduğundan üşümedi. .Bu mağaraya girerken Atahan a Keloğlan in mağarası dedim aman bir sevindi ki sormayın pek keyifliydi. .İnsuyu mağarası gerçekten görülmeye değer bir doğal zenginlik...Mağarada okuduğum bir kaç uyarı levhasindan sonra çok üzüldüm levhanin birisinde sarkıt ve dikitleri kirmayiniz yaziyordu digerinde yazı yazmayin diyordu....Nasil insanlariz biz zarar vermekten böylesine zevk alan ....


Dışarı ciktigimzda üşümüştük sıcak çay gerçekten iyi gelmişti. ..Yolunuz Burdur Antalya yolu arasına düşerse mutlaka insuyu mağrasini ziyaret edin birde mutlaka cevizli ezmesinden alın. ..harika bir enerji kaynağı. ..Tatilin devamı bir sonraki postta sevgiyle sağlıkla kalın. ..sendromsuz pazartesiler olsun:)))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...