23 Kasım 2014 Pazar

BALIKLI RUM HASTANESİ TARİHÇESİ


Eşimin anneannesi geçen hafta kalçasını kırdı ameliyat oldu.Ameliyat riskliydi ve kalbi durdu kan kaybetti hal böyle olunca ameliyattan sonra diğer bir hastane olan  Balıklı Rum Hastanesine geçiş yaptı...Vücudun biraz vitamin ve serumla takviyeye ihtiyacı vardı... Hafta sonu İstanbul a ziyarete gittik... Bu hastaneye 7 yıl öncede gelmiştim bu ikinci gelişimdi. Ziyaret saati uzun olunca (hasta odası dışında ) hastaneyi gezmeye ve incelemeye başladım...Gerçekten ilaç kokusundan çok tarih kokuyordu...


Hastanenin geçmişi; 1454 yılında Karaköy’de "Büyük Balıklı Han"’ın bulunduğu yerde faanliyete geçen hastaneye dayanır[1]. 18. yüzyılda veba salgını nedeniyle hastane surların dışına taşınan hastane; "Yedikule Hastanesi" adıyla bakallar esnafı locası tarafından1753 yılında inşa edildi[2]. Ahşap hastane binaları 1790 yılında çıkan yangında yok olunca Patrik 7. Neofitos’un ve Bab-ı Ali tercümanı Yorgo Humuzi’nin katkısı ile yeniden inşa edildi[2]. 1794 yılında yapılan bir düzenleme ile kurum, kronik hastaları ve sokaklarda yaşayan insanlarla dilencileri kabul eden bir kurum haline geldi;. Balıklı Meryem Ana Kilisesi’nin yönetimi hastaneye verildi. Eğrikapı’daki Meryem Ana Kilisesi, müştemilatında psikiyatri hastalarını kabul ettiği için 1816’da hastaneye bağlandı[2].
Sultan II. Mahmut’un fermanıyla 1836-1838 yılında Yedikule Hastanesi ile birlikte İstanbul’daki diğer iki Rum hastanesinin hastalarının nakledileceği yeni bir hastane inşa edildi. Hastalar, 1839 başında hastaneye nakledildiler.
1894 depreminde hastanenin zarar görmesi üzerine yeni binalar inşa edildi. Bugün hizmet veren binalar, o dönemde inşa edilmiştir[2]. Hastane, 1991 yılında restore edildi. 1994 yılında bünyesinde alkol ve madde bağımlılığı tedavisi için Türkiye’nin ilk özel kliniği kuruldu[1].
(KAYNAK WİKİPEDİA).


Bir vakıf hastanesi burası Rum Türk birçok doktor hemşire memur hizmetli görev alıyor...Son zamanlarda gördüğüm en temiz hastanelerden birtanesi... 




Hastane sağlık hizmetinin dışında huzur evi olarak da kullanılıyormuş...Gerçi o bahçenin diğer bölümünde sonradan  öğrendim yoksa oraya gitmeyi çok isterdim.

Her yerde Rumca yazılar  vardı galiba bağış yapanlarla alakalı tam bilmiyorum...Ne den mi Balıklı Rum Hastanesi ne acı ki bu ülkede ya paran olacak ya dayın olacak ya da arkan olacak yoksa Devlet hastaneleri içler acısı... Vakıf hastanesi olup ssk ve bağkur hastalarına da hizmet veren bir hastane...Ötekileştirmek istemiyorum ama Rumlarda insana değer şu an bizim ülkemizde bizden daha iyi bu hastanede din dil ırk ayırımı yapılmadan herkese eşit davranılıyor hemde en güzeliyle...Anneanneye biz oradayken rutin kontroller için  bir hemşire geldi ve bizi ilk defa görüyordu  ve hoş geldiniz dedi ben şoka girmiştim... Ben bu zamana kadar hiçbir devlet hastanesini geçtim en kral özel hastanede bile böyle güzel karşılama görmedim...Hastanede aynı zamanda alkol bağımlılık tedavisi de veriyor dediğim gibi bir çok ayrı binadan  oluşuyor her bir binada  faklı konulara hizmet veriliyor... Balıklı Rum Hastanesinin çalışma şeklinin ülkemdeki tüm sağlık kuruluşlarında da olması dileğiyle... Rabbim tüm hastalarımıza acil şifalar versin...

1 yorum:

  1. Anneannenize çok geçmiş olsun Demet'cim..İnşAllah en kısa sürede iyileşir..Hastane resimlerde bile tarih kokuyor ve çok temiz ve çok güzel..memleketimizde belkide en çok temiz,hiijyen olması gereken yerler hastaneler ama gel görki temiz hastane bulmak çok zor özellikle devlet hastaneleri hiç temiz değil..İyileşeceğimize hastalanıp dönüyorz.. Sevgiler canım..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...