23 Ekim 2014 Perşembe

YAZ-KIŞ SAAT UYGULAMASI



İlk O başlattı:
Benjamin Franklin’i hepimiz Amerikan dolarındaki görseliyle tanıyoruz. Oysa o "Erken yatıp erken kalkmak, kişiyi sağlıklı, zengin ve akıllı yapar" özdeyişinin sahibiydi. Eski ABD Başkanı Benjamin Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nden  Fransa ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması için imzasız bir mektup yayımladı. 1784 yılındaki bu vergi, panjurları vergilemek, mumları karneye bağlamak ve insanları gün doğumu sırasında kilise çanları ve top ateşiyle uyandırmak gibi öneriler içermekteydi. Sonradan da saatlerin kışın geri alınmasıyla gün ışığından daha çok faydalanılacağını ispatlayarak bu işin mucidi olarak tarihe geçti.


YAZ SAATİNİN YORULMAZ SAVAŞÇISI

 
İngiltere’den sonra, yaz saati uygulamasına geçen ikinci ülke Almanya oldu. Fransa’nın ise bu uygulamaya geçiş sebebi oldukça ilginç. Fransa, uygulamaya savaştaki askerlerinin daha iyi uyuması ve güç toplaması için kabul etti. İngiltere’de Petts Wood’da avukat William Willett’ın heykelinin altında şu cümle yazar. "Yaz saatinin yorulmaz savaşçısı"
Bakalım  bizim ülkemizde  ne  zaman son  verilecek  bu  uygulamaya ... İleri geri saatlerde dumur oldu  artık :))

Not : bilgiler  hürriyetin sitesinden alınmıştır...

4 yorum:

  1. bu yaz saatine bana hiç iyi gelmedi.. saat 10 da uykum geliyor.. 6 da ayaktayım.. düzenim mahvoldu ya.. hiç sevmedim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklisin cabuk adapte olamiyoruz duzen bozuluyor hemen...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...